Välkommen till Hallands Spelmansförbunds hemsida

För dig som är intresserad av Halländsk folkmusik
 

Välkommen till årets spelmansfest!
Året spelmansfest äger rum på Katrinebergs Folkhögskola lördag den 2 mars. Alla spelmän är välkomna! Drop in från klockan 10:00. För mer information om anmälan, tider, allspelslåtar mm klicka här.

Årsmötet i Heberg söndagen den 18:e februari
Hallands Spelmansförbund hade sitt årsmöte i Hebergs bygdegård.

Helgkurs för ungdomar som gillar folkmusik!
Är du en spelsugen tjej eller kille mellan 12 och 20 år så är detta något för dig!  Kursen riktar sig till dig som bara spelat några år på ditt instrument, till dig som gillar folkmusik eller till dig som har erfarenhet av olika musikstilar och vill utveckla ditt spel och gehör. Alla melodiinstrument är välkomna. För er som gått på sommarkursen är detta ett tillfälle för återträff.
Du kommer får många nya vänner och minnen för livet!

Praktisk info:
Datum: 3-4 februari 2024
Plats: Lärljungagården i Torestorp, strax öster om Horred. 
Ledare: Anette Wallin, Agnes Lax, Greger Siljebo och Hans Kennemark.
Lördag klockan 10:00 - Kursen startar med samling i matsalen.
Söndag klockan 14.00 - Samling och fika. Anhöriga välkomna att lyssna. 
Söndag klockan 15.00 - Hemresa
 
Du anmäler dig enklast och direkt senast 22 januari på dinkurs.se: http://dinkurs.se/folkmusikkursungdomar

Låtbytarträffen 2023
Låtbytarträffen är en dag då vi spelmän i Halland får möjlighet att träffas och för att lära ut nya låtar till varandra, fika, umgås och äta en bit mat. Hallands spelmansförbund ordnade årets låtbytarträff i Heberg lördagen den 21:e oktober. Årets värd var Sibbarps Spelmanslag.

Som vanligt blev det en hel del låtar. I år var det Sibbarps gånglåt av Åke Svensson, Slängpolska ur Trästadsamlingen (DipaDåpa), Hambopolska från Sävast, Blomstrende kastanjer (tango), Ramnaredsvalsen efter Leopold Wallin, Kyrkmarsch av Åke Svensson. Här är noterna på låtarna.

Spelmansstämma i Eldsberga
Harplinge Spelmanslag hade sin årliga spelmansstämma den 13 augusti i hembygdsgården Drammen, Eldsberga. Här är några bilder från stämman.

loading...

Unnaryd - mer än en vänlig spelmansstämma
I år var det ett nytt inslag på Unnaryds spelmansstämma. En grupp barn från en nystartad fiolkurs framförde två låtar varpå kursens tre lärarna gav en kortare konsert.

Initiativ till kursen togs av Jörgen Arvidsson. Han märkte att många tycker det är ett stort steg att anmäla sig till de annars populära ”Åsakurserna”. Unnarydskursen är lite mindre och är öppen för lite yngre barn. Den förlades till sköna Unnaryd där det finns badsjö, affär och spelmansstämma.

Vi får se vad detta kommer att göra för intresset och bredden på sikt hos mina elever säger Jörgen. Man vill ju att barnen ska få fler upplevelser kopplade till sitt fiolspel än bara de "vanliga lektionerna”. 12 elever mellan 9 och 14 år gick kursen.

Jörgen, som fungerade som kock och vaktmästare är imponerad av sina unga lärare, Nilla Rosen, Albin Kuylenstierna och Filip Vari. "Det är folkmusikens framtid vi ser här!" Säger han med ett leende.

På bilderna nedan kan du få en glimt av buskspel, allspel och konsert.

loading...

Hallands Spelmansförbund gratulerar Albin och Agnes

I år hade Zornmärkesnämnden uppspelningar i Lund. I Halland har vi nu fått en ny riksspelman i Albin Kuylenstierna, som tilldelades Silvermärket. Albin spelade Polska efter Nils Bengtsson, Källsjöminnen efter Karl Salomonsson och Båtsmanspolska efter Gustav Jonatan Persson. På juryns fråga efter en fjärde låt spelade Albin Göstas polska efter Karl Salomonsson. Agnes Lax tilldelades Bronsmärket. Agnes spelande Vals efter Anders Sören från Eftra, Polska efter Anton Karlsson från Okome, Polska efter Karl Salomonsson från Vinberg och Reinländer efter Anna-Fina Wahlin från Gällared.

Hallands Spelmansförbund gratulerar ungdomarna och gläds över de framgångar som de ger Halländsk folkmusik.

 

Kurserna med Anette och Greger
Nu är denna omgång av Hallands Spelmandsförbunds kurser med Anette Wallin och Greger Siljebo avslutade. Listan nedan är de låtar som lärdes ut på kursen hösten 2022 och våren 2023.

Anette Wallin lärde ut:
Anglaise efter August Bondesson
Polska efter Karl Salomonsson
Polska efter Brogren 
Gråtarevalsen
Reinländer efter Anna-Fina Wahlin 
Julpolska från Hishult
Vals efter Levan
Gammelpolska efter kungs Otto
Hyllning till låten

Greger Siljebo lärde ut:
Myndighetsmarsch av Hans Röjås
Engelska efter Drakenberg
Bleking efter Erlandsson
Krimvisan efter Ysenius
Polska efter Brogren
Vals efter Brogren (Albin lärde ut)
Polska/Sutare efter Brogren
Honungspolska efter Drakenberg
Dra ståltråd efter Ysenius
När jag skulle fria Tradition
Rossaressdrängens polska efter Gustav Jonatan Persson (Albin lärde ut)
Veingepolskan efter Stenström
Knäpp-polska efter Stenström

Spela tillsammans med andra? 
Med projektet ”Fioliolej, basfiol och flöjt” vill kantorn i Vessige Isadora erbjuda en möjlighet att spela tillsammans med andra.

Kanske har du ett instrument som blivit liggande på hyllan? Ta ner instrumentet och ta med det till Vessige kyrka på tisdagar, ojämna veckor kl. 18. Det kommer finnas melodinoter, ackord och enklare stämmor. Du väljer själv vad du vill spela. 
Vill du veta mer så klicka på följande länk.

Årets årsmöte!
Årsmötet för Hallands Spelmansförbund hölls i Hebergs bygdegård söndagen den 26:e mars. På årsmötet valdes ny ordförande. Vi tackade Dan Andersson för de år han varit förbundets ordförande och välkomnade Tord Nilsson till ny ordförande. Självklart blev det fika och spel efter årsmötet.

Här nedan kan du se bilder från årsmötet. Bilderna är tagna av Torsten Nilsson.

loading...

Årets spelmansfest!
Hallands Spelmansförbund ordnade årets spelmansfest på Katrinebergs folkhögskola söndagen den 19 februari.



Det var ungefär 60 spelmän som spelade tillsammans, i mindre och större konstellationer, delade spelglädje med varandra, bytte låtar och umgicks. Bilderna är tagna av Mats Lundkvist.

Och fler bilder, tagna av Amalia Larsson.

 Anette Wallin på Bygdegårdsturné i Halland!
Anette har fått uppdraget att vara Hallands bygdegårdsdistrikts musiker under 2023. Det innebär att hon kommer att genomföra 15 konserter, fyra workshops (varav två för vuxna och två för de yngre) på bygdegårdar i distriktet.

Anette Wallin inleder turnén  med Anette Wallin Trio (Anette Wallin, Pers Nils Toft och Oskar Reuter). Det blir två konserter, 2/2 Våxtorp och 3/2 Ullared, med folkmusik och visor från Halland och berättelser om spelmän. Sedan tre konserter i Lagagården 4/3, Älvsåker 23/3 och Drängsered 1/4. Mer om trion.

För er som önskar dansutlärning/workshop och sedan konsert och spel till dans tillsammans med Anette Wallin och Karin Wallin, guldriksspelman från Helsingborg, har två tillfällen att välja på. Tofta bygdegård 26/3 och Holms bygdegård 6/5. Här är alla spelmän och dansare speciellt inbjudna att komma och lyssna på konsert, jamma, dansa, umgås och själva lösa av och spela till dans, eller tillsammans med oss. Mer om workshop.

I turnéplanen finns också berättarföreställningen Mot okänt mål. med visor av Allan Edvall och låtar från Halland. Totalt 9 st föreställningar på olika platser.

Ta del av hela turnéplanen med följande länk. 

 

Torbjörn, du fattas oss!

Onsdagen den 14 december 2022 lämnade Torbjörn Johansson detta jordeliv. Hallands Spelmansförbund, där han verkade som kassör, och spelmansrörelsen i stort, har därmed förlorat en hängiven tillskyndare. Torbjörn kom med i spelmansförbundet 2012 och tog då också över posten som kassör. Han blev ett värdefullt tillskott i  spelmansförbundets styrelse då han hade ett stort nätverk förankrat i det halländska musiklivet. Torbjörn har också varit en drivande kraft i utvecklingen av folkmusik för unga. Han var initiativtagare till ungdomskursen i Halland, som startade 1994 och som pågår alltjämt. Torbjörn var en person med känsla för kvalitet och han var mycket nöjd med ungdomsensemblen ”Hallandsfolk” vars medlemmar har sin grund i ungdomskursen.

Vi i Hallands Spelmansförbund saknar dig Torbjörn. Vi saknar den profil som alltid kom i hatt och kavaj, som kunde leverera en visa, ofta med överraskande text, till eget fiolkomp.

För Hallands Spelmansförbund
Dan Andersson
Ordförande

Hallands Spelmansförbund fortsätter år 2023 med två kurser där vi lär oss halländska låtar

Den första kursen riktar sig till dig som vill komma igång igen efter ett kortare eller längre uppehåll. Eller till dig som helt enkelt känner att det kan vara skönt att få lite extra stöttning och hjälp med ditt spelande. Lärare är Anette Wallin och platsen är Kulturskolan i Varberg. Denna kurs är lördagarna 14 januari, 4 februari, 12 mars, 29 april och 14 maj. Kursen pågår mellan 09:00 och 13:00 med paus för fika. Max 12 deltagare.

Den andra kursen vänder sig till dig som är igång med spelandet och är sugen på att fylla på din låtbank med fler fina låtar. Lärare är Greger Siljebo och platsen är Hebergs Bygdegård i Falkenberg. Denna kurs är på lördagar vid följande tillfällen: 21 januari, 11 februari, 18 mars, 22 april och 27 maj. Reservdag är 3 juni. Kursen pågår mellan 10:00 och 14:00 med paus för fika/lunch. Max 12 deltagare.

Du anmäler ditt intresse till Linnea Stensson, e-post: linneastensson@hotmail.com


Kurserna kostar 100 kronor per tillfälle för medlemmar i Hallands Spelmansförbiund. Är du inte redan medlem så kontakta Linnea.

Hallands Spelmansförbund 
gratulerar Filip


Så här skriver Zornmärkesämnden efter att ha intervjuat Filip: Att Filip skulle bli riksspelman direkt på första försöket kom som en överraskning. Han spelade upp för att utmana sig själv och för att öva på att hantera en musikaliskt jobbig situation och var beredd på att bli besviken, vilket inte hände.
När Filip gick i skolan kom fiolläraren från kulturskolan och presenterade fiolen. Filip blev stormförtjust och ville börja spela direkt. Som 10-åring kom han till sin första spelmansstämma och har sedan dess varit fast för folkmusiken.
Filip har gått på dans- och spelkvällar för unga i Åsa genom Hallands Spelmansförbund, där han fått spela med likasinnade unga, vilket ökat Filips musikintresse ytterligare. Efter att ha blivit rekryterad till musikgruppen Hallandsfolk, lärt sig fler låtar och fått spela på olika event valde han musikestet på gymnasiet. Sedan gick han ett år på Birka folkhögskola i Östersund, där han fick uppleva miljöombyte, gällande både musik och natur. 
I höst ska Filip gå musikerprogrammet på musikhögskolan i Stockholm och hans mål är att sprida glädjen och gemensamheten han själv hittat i musiken vidare till andra, kanske som lärare på sikt.

Du kan också höra en intervju av Filip i P2, Klassisk morgon torsdag den 15 september. Här är länken dit. Efter 1 tim och 18 min finns intervjun. Du kan också se och lyssna på ett kort avsnitt på Facebook. Scrolla ner en bit.

Hallands Spelmansförbunds kurs för ungdomar
Årets populära folkmusikkurs för ungdomar var som vanligt i början av augusti på Kuggaviksgården, ett vandrarhem i Åsa i norra Halland. Här är några bilder från kursen.

Spelmansstämma i Lindberga
Årets första stämma utomhus hölls i Klasa Hembygdsgård, Lindberga. Ett samarbete som Hallands Spelmansförbund har med hembygsföreningen i Lindberga. Stämman startade med allspel, som Albin Kuylenstierna höll i, sedan höll riksspelman Martin Hillbratt i låtstugan och som vanligt var det buskspel och några som framförde låtar för publiken.

Låtstugan hölls utomhus, så alla som ville kunde delta eller lyssna till spelmansrörelsens sätt att hålla traditionen levande. Låtarna som Martin lärde ut var från Lindome och efter Martin Andersson, nämligen polska SvL Halland nr 117, vals SvL Halland nr 107 samt schottis SvL Västergötland nr 182.

Nedan ser du några bilder från stämman.

Styrelsen på besök
Måndag 9 maj besökte representanter för styrelsen i Hallands Spelmansförbund Skuggspel i Halmstad. Styrelsen ville bland annat höra vad man förväntar sig av förbundet. Som bilderna visar var det många spelmän som slöt upp den dagen. Skuggspel hade också besök av elever från Kulturskolan. Elever som lär sig enligt Suzukimetoden spelande tillsammans med Skuggspel.

Jubileumsfest i två dagar
Lördagen den 12 och söndagen den 13 mars firade Hallands Spelmansförbund 90 år!  Det blev ett efterlängtat tillfälle att spela låtar tillsammans.

Allspelslåtarna finns här nedan. Du hittar de flesta i låtarkivet här på hemsidan - du kommer dit via fliken ”Spelmän och låtar” och sidan ”låtarkiv”.
Anette Wallin har komponerat en låt till vårt 90-års kalas.

Allspelslåtar:
Hallands spelmäns gånglåt, Nr 1
Bruastregen, Nr 2
Engelska från Släp efter Brogren, Nr 3
Sörens polska, Nr 5
Salomonssons polska, Nr 36
Längtan - vals efter Leopold Wallin. Finns på ”låtarkiv”, den översta blåa rutan
Kadrilj efter Brogren, SvL nr 143 - klicka här
Hyllning till låten av Anette Wallin, för not och text klicka här, för inspelning klicka här.

Vi avslutade vårt firande av 90 år med en offentlig konsert.

Här är några bilder från första dagens spelträffar.




 

loading...

Förbundets årsmötet 2022
Årsmötet hölls i Hebergs bygdegård söndagen den 13 februari. Efter mötet var det ett bra tillfälle att spela några välbekanta låtar.

Här är några bilder från mötet.

Spelmansförbundet gratulerar Albin
Sveriges Spelmäns Riksförbund (SSR) och Kulturens har utlyst tio stycken stipendier. Stipendierna riktar sig till unga spelmän med syftet är att  stimulera och uppmuntra fortsatt musicerande och dansande i en tid av pandemi.

Albin Kuylenstierna har erhållit en av dessa stipendier.

Låtbytarträffen 2021
Hallands spelmansförbund ordnade årets låtbytarträff i Heberg lördagen den 9:e oktober. Som vanligt lärde vi låtar av varandra. Varvat med fika, mat och mycket spel. Här är noterna på en del av låtarna som lärdes ut. Och Kuttrilapolkan.

I bildspelet nedan ser du vilka som lärde ut låtarna.

 

loading...

Grattis Albin!
Nu har vi alla i Hallands Spelmansförbund nöjet att gratulera Albin Kuylenstierna som fått utmärkelsen "Diplom efter brons" av Zornmärkesnämnden vid uppspelning i Östersund. Nämndens motivering var: ”för drivet och klangfullt spel av låtar från Halland”.

Albin spelade:
1. Bleking efter Johannes Erlandsson SvL 205
2. Trollmors vals efter Karl Salomonsson
3. Polska efter Blinde-Petter SvL 208

På förfrågan även Engelska från Släp efter Fritz Oskar Brogren.

Låtkurs på nätet - Greger Siljebo och Anette Wallin
Många spelträffar och låtkurser har inte kunnat  genomföras i år på grund av Corona-viruset. Vi är därför många som missat träffar med spelvänner och utbyte av intressanta låtar. Styrelsen för Hallands Spelmansförbunds har därför beslutat att erbjuda en låtkurs på nätet. Låtkursen publiceras här på hemsidan och är tillgänglig för alla som är medlemmar i Hallands Spelmansförbund och andra som är intresserade av Halländsk folkmusik. Du kan ta del av låtkursen under fliken "Händer i Halland" och sidan "Låtkurs på nätet".

Live-konsert med Hallandsfolk

Nu har vi tillgång till en live-konsert med Hallandsfolk som du kan lyssna på hemma. Konserten spelades in i år av Musik Hallandia (en del av Region Halland) i samarbete med Hallands Bildningsförbund.

Mer om konserten kan du lösa under fliken "Spelmän och låtar" och sidan "Hallandsfolk".

Detta är länken till konserten.

Albins Drängar
Albins drängar är kanske ett nytt spelmansgäng för många. Gruppen består av Albin Kuylenstierna (fiol), Jörgen Arvidsson (fiol) och Bengt Johansson (ackordeon). Första söndagen i augusti genomförde de en bejublad konsert på Rotundan, Norre Katts park i Halmstad.

Programmet bestod av folkmusik från olika världsdelar. Några låtar var från Halland, bland annat Steningepolskan och Bleking efter Johannes Erlandsson. Låtar som drog ner extra applåder var Bäcken av Agneta Davidsson, Igelkottaskinnet och Metsäkukkia (Skogsblomman). Konserten avslutades med Sommarvals av Ale Möller.

Grattis Tuva!
Tuva Jönson, från Bassarås i Lidhult, har fått ett kulturstipendium från Ljungbys kommun med följande motivering. ”Tuva har en stark vilja att utveckla sina färdigheter inom området svensk folkmusik, dans och tradition. Med detta stipendium vill Ljungby kommun uppmuntra till fortsatt utveckling.” Tuva har flera år deltagit i Hallands Spelmansförbunds sommarkurser för ungdomar. Bilden har Linn Jönson tagit.

Spelmansfesten 14 mars
För tredje året i rad bjöd Hallands Spelmansförbund in till spelmansfest på Katrinebergs folkhögskola. Det var något färre deltagare på grund av Coronaviruset, men spelglädjen var stor för de som var där. Efter samlingen vid lunchtid var det samövning inför allspelet under ledning av Greger Siljebo. Sedan blev det spel med varandra och för varandra samt en avslutande k
onsert för allmänheten. Några bilder.

Folkmusikkursen för ungdomar

I augusti 2019 var det dags för årets folkmusikurs för ungdomar i Kuggaviken, Åsa. Här är några bilder från årets kurs och konsert.
 

loading...

Oline och Filip uppträder på Etnokonserten i Rättvik.

Oline Ovik och Filip Vari visar på fint spel, fin sång och scennärvaro. Oline och Filip har fått årets bidrag från Hallands Spelmansförbund  till Etnokursen i Rättik.

Spelmansstämma i Bråtadal
Söndagen den 16 juni var det spelmansstämma i Bråtadel, Svartrå. Som vanligt en buskspelmanstämma med gott och musik och spelmän. Se bilder nedan.

loading...

Sommarens första spelmansstämma!

Lördag 1 juni var det Folkmusik i Klasa. På programmet fanns träning av allspelslåtar tillsammans med Sibbarps Spelmanslag, allspel under ledning av spelledare Jörgen Arvidsson, spelstuga med Pers Nils samt uppträdande som deltagare i spelstugan och sedan Sibbarps Spelmanslag inledde. Det fanns även tid för fika i trädgården.

Låtarna som Pers Nils lärde ut var hämtade från Fornanders folkmusiksamlig. En vals, låt nr 90, och en hambopolska, låt nr 146. Här kan du lyssna på inspelningen och läsa noterna.

Några bilder nedan.

 

loading...

Folkmusikkonsert på Kulturhuset Najaden i Halmstad

Det var en härlig folkmusikkonsert i det nya kulturhuset. De unga musikanterna visade såväl brinnande spelglädje och stor musikalitet. Hallandsfolk och Västra Låtverkstan överträffade sej själva och publikens förväntningar. Stort tack till ledarna Jenny Elisabeth Gustafsson, Anders Ådin och Greger Siljebo. Några bilder nedan.

loading...

Grattis till Greger Siljebo och Hallandsfolk!

Hallandsfolk har fått ett pris av Hallands Akademi på 50 000 kronor. Detta är motiveringen: ”Hallandsfolk, en ung folkmusikensemble från Halland, tilldelas 2018 års Olof von Dalinpris för sitt entusiastiska och begåvade sätt att, fyllt av spelglädje, lyfta fram den halländska folkmusiken.”

Hallandsfolk initierades av Riksspelman Greger Siljebo 2013. Han har sedan 1994 varit en av lärarna på den årliga folkmusikkurs för ungdomar som startades 1994 av dåvarande Musik i Halland. Greger Siljebos idé är att sammanföra ett tiotal av de bästa unga musikanterna och låta dem träffas regelbundet för intensiva övningar. Syftet är att lyfta fram halländsk och svensk folkmusik på en konstnärligt hög nivå.

Hallandsfolk har från början fått ett bra stöd från Region Halland som en del i satsning på föryngring och tillväxt i den halländska folkmusiken. Hallandsfolk har redan hunnit med att spela vid olika större arrangemang i såväl Skåne som Västernorrland och inte minst i Halland. Delar av Hallandsfolks repertoar finns på en CD som spelades in 2015. Framöver finns idéer om att hitta ett utbyte med liknande grupper från till exempel Skottland eller Irland.

Som villkor för Akademins pris gäller att ”pristagare skall ha utvecklat stort konstnärskap inom konst, litteratur, musik eller annan kulturform eller ha gjort uppmärksammade insatser inom forskning/utveckling eller företagsamhet/näringsliv eller i sitt samhällsengagemang varit till stor betydelse i eller för Halland.” 

Visst blir man lite stolt över detta!

 

Spelmansstämma i Hällesåker
Lördagen 14 juli var det spelmansstämma på Börjesgården i Hällesåker. En ovanligt varm sommardag med möjlighet till dans, till att lyssna eller spela eller bara lata sig lite mellan spelandet. Se bilder här nedan.

 

loading...