Bland allspelslåtarna den 7 augusti 2021 i Klasa Hembygdsgård ranns en vals efter Leopold Wallin. Leopold kallade valsen för "Längtan". Klicka  här så kan du ta del av noterna till valsen.

Låtbytarträffen den 20 oktober!

Glädjestråk ordnade låtbytarträffen i Heberg för närmare 40 medlemmar. Glädjestråk bidrog med Tomt-Andrs Polska efter Erlandsson, Kungsbackens Spelemän med Vals efter Alfred Karlsson, Sibbarps Spelmanslag med Vacker oktoberdag av Åke Svensson samt Skuggspel med Polska efter Donat. Klick på -
Noter till låtarna.

Agneta Davidsson har komponerat en polska!

Så här säger Agneta om polskan: Låten, som jag kallar Bäcken, kom till en dag när jag kände mig lite vissen och tog fram fiolen för att se om det kunde pigga upp mig lite. Då kom de här tonerna till mig ganska snabbt och de fick mig att tänka på bäcken som rinner bakom mitt hus. Den porlar i dur och i moll beroende på hur mycket det regnat och till slut mynnar den ut i havet på stranden i Steninge. Enligt min far som växte upp invid den nedre delen av bäcken så kallades den “Klappebäcken”  då det var där man klappade tvätten ren med s.k. bräden, innan det fanns tvättmaskin i hemmen. Nu när det finns tvättmaskin kan man ägna sig åt att spela fiol och göra låtar istället!

Noterna till polskan -
klicka här.
Vill du lyssna på hur Agneta spelar -
klicka här.

Kjelle ”Munspelare” har gjort sin första polska under vintern 2016-2017.

Så här säger Kjell om polskan: Den här polskan har funnits i mitt huvud en längre tid. Det var egentligen bara att utveckla och förfina den, efter att bestämt mig för att det får vara slut nu med uppspelningar till Zornmärket. "Ta de lugnt".  Det är så jag tycker att en polska ska framföras - lugnt och med lite gung i låten, därav namnet.

Notern till polskan -
klicka här. 

Låtar som August Ysenius upptecknat

August Ysenius har inte bara gett ut samlingen Hallands folkmusik. Ysenius gav också ut samlingen Svensk folkmusik år 1985. I denna finns noter från Ysenius uppteckningar av låtar från 1921, då han besökte spelmän från Norrland till Skåne. Svensk folkmusik är bearbetad av Andrew Lovell och Stina Nilsson.

Du kan köpa Svensk folkmusik av Andrew Lovell. Den kostar 100 kronor plus porto. Du beställer den genom att skicka ett mejl till
andrew@lovell-info.se 

 

Hallands spelmansförbund har tidigare gett ut två häften med låtar. Det första gavs ut 1959 och det andra 1968. Sven-Åke Svensson har gjort om dessa till pdf-format för att alla ska kunna få tillgång till dem.

Vill du ladda ner häftet från:
1959 -
klicka här

1968 - klicka här

 

Här nedan hittar du musikfiler och noter på låtar från Halland.

Klicka på texten för pdf-fil för att titta på eller ladda ner noten till din dator.
Klicka på texten för låten på mp3-fil för att lyssna på den.

Titta på och ladda ner not, pdf-fil

Lyssna på låten, mp3-fil