Hallandsfolk

Hallandsfolk är en ungdomsensemble som spelar svensk folkmusik och där tyngdpunkten ligger på den halländska folkmusiken. Ensemblen består av ett tiotal ungdomar, de flesta från Halland, som tycker att det är roligt att göra en djupdykning i att spela halländska och andra låtar samt sträva efter att hålla en så hög musikalisk och hantverksmässig nivå som möjligt.

De flesta som är med i Hallandsfolk har deltagit i låtspelslägret på Kuggaviksgården som går av stapeln vecka 32 varje år. Man måste inte ha varit på lägret för att få vara med i Hallandsfolk men det är ett väldigt bra sätt att komma in i verksamheten och lära känna många andra spelsugna ungdomar.

Hallandsfolk gör 5-10 framträdanden per år och träffas för repetition 10-15 gånger per år. Vi brukar oftast träffas för våra repetitioner i Torups bygdegård. Ibland ses vi över en helg med övernattning och passar då på att öva in nya låtar och arrangemang. Någon gång per år får vi besök av någon intressant gäst som har workshop med oss under en dag.

Det är inte ovanligt att konserterna sker i samarbete med någon etablerad musiker eller grupp och konserterna kan ske i alla möjliga sammanhang från slott till koja som t.ex. vid Hallandsakademins prisutdelning, öppningsnummer på bilsportsgalan eller bröllop. Givetvis gör vi även helt vanliga konserter och spelningar helt själva.

2018 mottog Hallandsfolk Hallands akademipris till Olof von Dahlins minne med motiveringen ”… för sitt entusiastiska och begåvade sätt att, fyllt av spelglädje, lyfta fram den halländska folkmusiken.
Hallandsfolk och projektet ”Det låter i Halland” initierades 2013 av riksspelman Greger Siljebo. Greger är konstnärlig ledare och ansvarig för verksamheten.

Vill du vara med och spela, boka, eller samarbeta med Hallandsfolk på annat sätt får du gärna höra av dig.
Kontakt: Greger Siljebo, E-post: greger.siljebo@telia.com  tfn: 0707-162844 


Projektet ”Det låter i Halland” syftar till föryngra och skapa tillväxt i den halländska folkmusikrörelsen och finansieras av Region Halland.
 

Live-konsert med Hallandsfolk

Nu har vi tillgång till en live-konsert med Hallandsfolk som du kan lyssna på hemma. Konserten spelades in av Musik Hallandia (en del av Region Halland) i samarbete med Hallands Bildningsförbund. Inspelningen är från den 22 maj år 2020 och gjordes på Kungsbacka teater. I tider då liveuppträdanden inte är möjliga är inspelningen menad att vara en konsert för den målgrupp som Hallands Bildningsförbund vänder sig till.

Om låtvalet säger Greger Siljebo: ”att det är lite varierat för lyssnaren och utifrån vad Hallandsfolk hade inövat för tillfället. Att vi blandar traditionella Halländska låtar med nyskrivet och låtar från andra delar av Sverige speglar hur jag ser på låtspelandet i stort. ’För att uppskatta sitt eget behöver man också se och höra andras och för att se och höra andras behöver man vara trygg i sitt eget…’ Att vi ofta har med någon/några låtar från Västerbotten har ju att göra med att jag även har rötter där uppe.”


Detta är länken till konserten.

Vill du läsa mer om verksamheten för Hallandsfolk för respektive år? Detta hittar du i Bulletinen från och med år 2020.