På en spelmansstämma träffas spelmän, folkmusiker, dansare och intresserade för att spela, dansa och ta del av scenprogram och buskspel. För spelmännen är syftet att träffas och spela med varandra. På spelmansstämmor spelar de tillresta spelmännen vanligen också för publik eller till dans och stämmorna har ibland även inhyrda artister. Det förekommer också folkmusikfestivaler där inhyrda artister och grupper spelar för lyssnande åhörare. På de flesta folkmusikfestivaler frodas även buskspel där det är möjligt.

Händer i Halland 2023
(Kalendern fylls på efterhand som uppgifter kommer in)


Under våren 2023 fortsätter två Svenska Låtkurser
Den första kursen riktar sig till dig som vill komma igång igen efter ett kortare eller längre uppehåll. Eller till dig som helt enkelt känner att det kan vara skönt att få lite extra stöttning och hjälp med ditt spelande. Lärare är Anette Wallin och platsen är Kulturskolan i Varberg. De två första tillfällerna är lördagarna 14 januari, 4 februari och 12 mars.

Den andra kursen vänder sig till dig som är igång med spelandet och är sugen på att fylla på din låtbank med fler fina låtar. Lärare är Greger Siljebo och platsen är Hebergs Bygdegård i Falkenberg. Denna kurs är på lördagar vid följande tillfällen: 21 januari, 11 februari, 18 mars, 22 april och 27 maj.

Lördag 28 och söndag 29 januari
Folkmusikkursen för ungdomar i Kuggavik i Åsa. Ledare är Anette Wallin, Karin Wallin, Greger Siljebo och Hans Kennemark.


Söndag 19 februari
Hallands Spelmansförbund anordnar årets spelmansfest med spel, dans och umgänge. Spelmansfesten börjar klockan 12:00. ALLA är välkomna till en fest där spelmanslag i Halland träffas, spelar tillsammans, i mindre konstellationer, för varandra, byter låtar och dansar så länge man orkar.

Anmälan till Linnea Stensson.

Söndag 26 februari
Årsmöte för Hallands Spelmansförbund hålls i Hebergs bygdegård. Årsmötet börjar klockan 14:00. Självklart blir det fika och spel efter årsmötet. Samtliga handlingar till årsmötet skickas ut till medlemmarna innan årsmötet. Alla är hjärlligt välkomna!

Söndag 26 mars
Workshop med Anette Wallin och Karin Wallin i Tofta bygdegård. Det blir dans, konsert och spel till dans. Start klockan 16:30.


Lördag 6 maj
Workshop med Anette Wallin och Karin Wallin i Holms bygdegård. Det blir dans, konsert och spel till dans. Start klockan 16:30.

Lördag 20 maj
Lindberga Hembygdsförening bjuder tillsammans med lokala spelmän in till spelmansstämma i den mysiga miljön vid Klasa Hembygdsgård i Lindberga strax öster om Varberg. Stämman som har blivit en tradition där folkmusiker välkomnas till ett förhoppningsvis strålande musikaliskt sommarväder. Stämman börjar klockan 14:00 och håller på till klockan 17:00. Klockan 14:30 är det allspel. Som vanligt finns det utrymme för buskspel. Gårdens kök håller öppet för servering av kaffe med gott hembakt.

Lördag 8 juli
Spelträff på Börjesgården i Hällesåker. Spelträffen börjar med övning på logen klockan 12:00. Sedan blir det allspel klockan 13:00 och därefter buskspel. Dans från 14: 30 efter spellista. Servering. Information om allspelslåtar mm finns i följande länk.


Måndag 7 augusti till söndag 13 augusti
Folkmusikkursen för ungdomar är i år från måndagen den 7 augusti till söndagen den 13 autjusti i Kuggavik i Åsa. Ledare är Hans Kennermark, Greger Siljebo, Anette Wallin och Agnes  Lax. Mer information om hur du anmäler dig, kostnad och annat kommer längre fram att visar på denna hemsidan.

Söndag 13 augusti
Harplinge Spelmanslag bjuder in till sin årliga spelmansstämma den 13 augusti i hembygdsgården Drammen, Eldsberga. Stämman börjar klockan 13:00. Mer information finns i följande länk.

 

Händer hos våra grannnar 2023
(Kalendern fylls på efterhand som uppgifter kommer in)