På en spelmansstämma träffas spelmän, folkmusiker, dansare och intresserade för att spela, dansa och ta del av scenprogram och buskspel. För spelmännen är syftet att träffas och spela med varandra. På spelmansstämmor spelar de tillresta spelmännen vanligen också för publik eller till dans och stämmorna har ibland även inhyrda artister. Det förekommer också folkmusikfestivaler där inhyrda artister och grupper spelar för lyssnande åhörare. På de flesta folkmusikfestivaler frodas även buskspel där det är möjligt.

Händer i Halland 2023
(Kalendern fylls på efterhand som uppgifter kommer in)


Under våren 2023 fortsätter två Svenska Låtkurser
Den första kursen riktar sig till dig som vill komma igång igen efter ett kortare eller längre uppehåll. Eller till dig som helt enkelt känner att det kan vara skönt att få lite extra stöttning och hjälp med ditt spelande. Lärare är Anette Wallin och platsen är Kulturskolan i Varberg. De två första tillfällerna är lördagarna 14 januari, 4 februari och 12 mars.

Den andra kursen vänder sig till dig som är igång med spelandet och är sugen på att fylla på din låtbank med fler fina låtar. Lärare är Greger Siljebo och platsen är Hebergs Bygdegård i Falkenberg. Denna kurs är på lördagar vid följande tillfällen: 21 januari, 11 februari, 18 mars, 22 april och 27 maj.

Lördag 28 och söndag 29 januari
Folkmusikkursen för ungdomar i Kuggavik i Åsa. Ledare är Anette Wallin, Karin Wallin, Greger Siljebo och Hans Kennemark.


Söndag 19 februari
Hallands Spelmansförbund anordnar årets spelmansfest med spel, dans och umgänge. Spelmansfesten börjar klockan 12:00. ALLA är välkomna till en fest där spelmanslag i Halland träffas, spelar tillsammans, i mindre konstellationer, för varandra, byter låtar och dansar så länge man orkar.

Anmälan till Linnea Stensson.

Söndag 26 februari
Årsmöte för Hallands Spelmansförbund hålls i Hebergs bygdegård. Årsmötet börjar klockan 14:00. Självklart blir det fika och spel efter årsmötet. Samtliga handlingar till årsmötet skickas ut till medlemmarna innan årsmötet. Alla är hjärlligt välkomna!

Söndag 26 mars
Workshop med Anette Wallin och Karin Wallin i Tofta bygdegård. Det blir dans, konsert och spel till dans. Start klockan 16:30.

Lördag 15 april
Konsert med Hallandsfolk på Halmstads Stadsbibliotek, Nissansscenen, kl 19:00. I 10 år har det passerat många ungdomar genom Hallandsfolk. Flera av dem har satsat på musiken och finns på olika musikutbildningar runt om i landet. Nu återförenas de, gamla, nya och nygamla medlemmar, för en Jubileumskonsert! Gäst: Lukas Arvidsson
Fri entré, men frivilligt bidrag skänkes oavkortat till UKRAINA.


Lördag 6 maj
Workshop med Anette Wallin och Karin Wallin i Holms bygdegård. Det blir dans, konsert och spel till dans. Start klockan 16:30.

Lördag 20 maj
Lindberga Hembygdsförening bjuder tillsammans med lokala spelmän in till spelmansstämma i den mysiga miljön vid Klasa Hembygdsgård i Lindberga strax öster om Varberg. Stämman som har blivit en tradition där folkmusiker välkomnas till ett förhoppningsvis strålande musikaliskt sommarväder. Stämman börjar klockan 14:00 och håller på till klockan 17:00. Klockan 14:30 är det allspel. Allspelslåtar: Hallands Spelmans Gånglåt, Brudmarsch från Sibbarp, Kadrilj Finkanett, Tjuvagubbarnas Polka, Vals fr Nordhalland, Kindbo Algots Pollska, Schottis 134, Knäredsvalsen Ysenius, Altaremaschen Pernilla Carlsson och Brogrens Vals 127. Som vanligt finns det utrymme för buskspel. Gårdens kök håller öppet för servering av kaffe med gott hembakt.

Måndag 19 juni

Sibbarps Spelmanslag uppträder på Societetsparkens utescen klockan 19:00. Det blir ett program med temat bondespelmannen Åke Svensson från Sibbarp, visor och låtar av Åke blandat med halländska låtar.
 

Söndagen 25 juni

Gränslagen medverkar i gudstjänsten i Okome gamla prästgård. Friluftsgudstjänsten börjar klockan 14:00. Mer information finns i följande länk.
 

Onsdag 28 juni

Lyssna på Folk och Barock i Okome kyrka klockan 18:00. Jan Samuel Lundström (fiol) och Nils Henriksson (cembalo och harmonium).

Lördag 8 juli
Spelträff på Börjesgården i Hällesåker. Spelträffen börjar med övning på logen klockan 12:00. Sedan blir det allspel klockan 13:00 och därefter buskspel. Dans från 14: 30 efter spellista. Servering. Information om allspelslåtar mm finns i följande länk.

 

Torsdag 13 juli

Lyssna på riksspelman Filip Vari och spelman Agnes Lax i Svartrå kyrka klockan 18:00. De spelar halländska och egna låtar.

Söndag 30 juli
Träslövs Hembygdsförening bjuder in till spelmansstämma och allsångskväll på Eliasa, Södra Näs. Spelmansstämman börjar klockan 15:00 och allsången börjar klockan 17:00. Kontaktperson är Bert-Ove Andersson, telefon: 070-857 01 08.


Lördag 5 augusti
Spelmansstämma i hembygdsgården, Unnaryd. Allspelslåtar: Unnarydsvalsen (Gm), Flypolska Jurinius (Em), Kinnaredspolkan (G), vals från Skummeslöv efter Anders Nilsson (D), Oh Susana (D), Gärdebylåten (D) och Bäcken, polska från Steninge av Agneta Davidsson (G). Roger Petersson hälsar alla välkomna till stämman, telefon 070 - 585 47 39. Information och program finns i följande länk.


Måndag 7 augusti till söndag 13 augusti
Folkmusikkursen för ungdomar är i år från måndagen den 7 augusti till söndagen den 13 autjusti i Kuggavik i Åsa. Ledare är Hans Kennermark, Greger Siljebo, Anette Wallin och Agnes  Lax. Mer information om hur du anmäler dig, kostnad och annat kommer längre fram att visar på denna hemsidan.

Söndag 13 augusti
Harplinge Spelmanslag bjuder in till sin årliga spelmansstämma den 13 augusti i hembygdsgården Drammen, Eldsberga. Stämman börjar klockan 13:00. Mer information finns i följande länk.

Lördag 21 oktober
Hallands Spelmansförbund bjuder in till höstens låtbytarträff i Hebergs bygdegård. Träffen börjar kockan 11:00. I år är det Sibbarps Spelmanslag som ansvarar för träffen. Vi uppmanar spelmandslagen och enskilda spelmän att förbereda med en låt som ni vill lära ut.


Lördag 28 oktober
Kungsbackens Spelemän bjuder in till höstträff kl 15:00 i ABFs lokaler, Verkstadsgatan 14, Kungsbacka. Allspel kl 15.00. Fika finns. Varmt Välkommen! Här finner du karta och allspellåtar.

 

Händer hos våra grannnar 2023
Lördag 7 oktober
Spelmän och publik är välkomna till Markaryds spelmanstämma. Det blir kurser, koserter och buskspel. Kurserna på Sädergården början klockan 10:00. Mer information finner du i följande länk.