Välkommen till Hallands Spelmansförbunds hemsida

För dig som är intresserad av Halländsk folkmusik

Välkommen till årets låtbytardag

Styrelsen och Hallandsfolk står för årets låtbytardag, lördagen den 19 oktober i Hebergs Bygdegård. Vi startar klockan 14:00. Alla spelmän/kvinnor i Halland välkomna med eller utan spelmanslag. Till denna träff ser vi gärna att hela spelmanslag anmäler sig och vill dela med sig av någon låt man gillar.

Under kaffepausen har du möjlighet att lämna synpunkter på styrelsens verksamhetsplan för 2020. För att läsa verksamhetsplanen klicka här och budgeten klickan här.

Anmäler görs till Torbjörn Johansson, tel: 0705 79 44 20 eller e-post: 034694420@telia.com senast 10 oktober. Fika med fralla samt mat på kvällen ingår till en kostnad av 50 kronor. Program och anmälan klicka här.


 

Spelträff i Kungsbacka

Kungsbackens Spelemän bjuder in till höst- och spelträff lördagen den 26 oktober. Träffen börjar klockan 15:00 med övning till allspelet. Därefter fritt spel, öppen scen klockan 17:00 och sedan spel så länge vi vill. Platsen är ABF Halland – huset, Verkstadsgatan 14 i Kungsbacka. Enklare mat och fika finns att köpa. Kontaktperson är Carl-Olof Reuterving, tel: 070-38 64 882.
Allspeslåtar och karta: klicka här.

Folkmusikkursen för ungdomar

I augusti 2019 var det dags för årets folkmusikurs för ungdomar i Kuggaviken, Åsa. Här är några bilder från årets kurs och konsert.
 

loading...

Oline och Filip uppträder på Etnokonserten i Rättvik.

Oline Ovik och Filip Vari visar på fint spel, fin sång och scennärvaro. Oline och Filip har fått årets bidrag från Hallands Spelmansförbund  till Etnokursen i Rättik.

Grattis Albin och Gunilla!
Nu har vi alla i Hallands Spelmansförbund nöjet att gratulera  två medlemmar som fått utmärkelser av Zornmärkesnämnden efter uppspelning i Arvika.

Albin Kuylenstierna har fått Zornmärket i brons. Albin spelade:
1.Tomta-Anders Polska ef. Johannes Erlandsson, Gunnarp, SvL 207
2. Vals efter Fritz Oskar Brogren, Släp, SvL 128
3. Bleking ef. Johannes Erlandsson, Gunnarp, SvL 205
Juryn ville också höra en schottis så Albin spelade även schottis ef Brogren: -Ingen har du som lagar din mat. Motivering till bronset var ”för skickligt och stilmedvetet spel av låtar från Halland”.

Gunilla Persson har fått diplom. Motiveringen till diplomet var "för låtspel i halländsk tradition".

Spelmansstämma i Bråtadal
Söndagen den 16 juni var det spelmansstämma i Bråtadel, Svartrå. Som vanligt en buskspelmanstämma med gott och musik och spelmän. Se bilder nedan.

loading...

Sommarens första spelmansstämma!

Lördag 1 juni var det Folkmusik i Klasa. På programmet fanns träning av allspelslåtar tillsammans med Sibbarps Spelmanslag, allspel under ledning av spelledare Jörgen Arvidsson, spelstuga med Pers Nils samt uppträdande som deltagare i spelstugan och sedan Sibbarps Spelmanslag inledde. Det fanns även tid för fika i trädgården.

Låtarna som Pers Nils lärde ut var hämtade från Fornanders folkmusiksamlig. En vals, låt nr 90, och en hambopolska, låt nr 146. Här kan du lyssna på inspelningen och läsa noterna.

Några bilder nedan.

 

loading...

Spelmansstämma och buskspel i Karsefors, Ysby 6 juni

Hallands dansförening bjuder in spelmän till att fira Sveriges nationaldag torsdagen den 6 juni på Karsefors festplats, Ysby. Det är en ny möjlighet för oss spelmän att spela tillsammans samt att sprida folkmusik och musikglädje. Under firandet blir allspel, buskspel, dansuppvisning av Ränneslövs folkdansgille, prova-på dans med Skuggspel och Hallandsfolk samt gammeldans till Charlies. Start med träning av allspelslåtar 16:30 under ledning av Gunilla Persson. Här hittar du program samt noter till allspelslåtarna. Kontaktperson är Jessica Andersson, telefon 070 - 279 26 45.

 

Folkmusikkonsert på Kulturhuset Najaden i Halmstad

Det var en härlig folkmusikkonsert i det nya kulturhuset. De unga musikanterna visade såväl brinnande spelglädje och stor musikalitet. Hallandsfolk och Västra Låtverkstan överträffade sej själva och publikens förväntningar. Stort tack till ledarna Jenny Elisabeth Gustafsson, Anders Ådin och Greger Siljebo. Några bilder nedan.

loading...

Årsmötet 24 februari

Söndagen den 24 februari hade förbundet sitt årsmöte för 2019 i Okome Bygdegård.

Handlingar till årsmötet hittar du här på hemsidan i Bullteinen nr 1 år 2019. Här nedan kan du se några bilder från årsmötet. 

loading...

Årets första gemensamma spelträff

Hallands Spelmansförbund arrangerade årets första spelträff lördagen den 9 mars på Katrinebergs Folkhögskola. Det har gått ett år sedan förra träffen och precis som då träffades vi för att spela med varandra och för varandra. Några bildglimtar nedan - allspel, alla grupper framträdde med 2-3 låtar och Bernt fick diplom som hedersmedlem. Svängigt!

loading...

Helgkursen för ungdomar!

Den 26 och 27 januari anordnade Hallands Spelmansförbund som vanligt en helgkurs för ungdomar i Kuggaviksgården i Åsa. Helgkursen är bland annat ett tillfälle för återträff för de som gått sommarkursen.

Totalt 15 spelmän, inklusive ledare, var samlade. Ledare denna gång var Anette Wallin, Anna Elwing, Jenny Gustafsson och Hans Kennemark. Det mesta tiden ägnas spel i grupper. Varje kväll samlade alla grupper för att spela upp det de lärt sig under dagen. Kursen avslutas med att ungdomarna spelar upp för anhöriga det de lärt sig under kursen. Se bildspel nedan.

Hans Kennemark berättade också om kursens innehåll och informerade anhöriga och elever om kommande spelträff på Katrinebergs Folkhögskola och om sommarkursen, som alltid är vecka 32.

 

loading...

Grattis till Greger Siljebo och Hallandsfolk!

Hallandsfolk har fått ett pris av Hallands Akademi på 50 000 kronor. Detta är motiveringen: ”Hallandsfolk, en ung folkmusikensemble från Halland, tilldelas 2018 års Olof von Dalinpris för sitt entusiastiska och begåvade sätt att, fyllt av spelglädje, lyfta fram den halländska folkmusiken.”

Hallandsfolk initierades av Riksspelman Greger Siljebo 2013. Han har sedan 1994 varit en av lärarna på den årliga folkmusikkurs för ungdomar som startades 1994 av dåvarande Musik i Halland. Greger Siljebos idé är att sammanföra ett tiotal av de bästa unga musikanterna och låta dem träffas regelbundet för intensiva övningar. Syftet är att lyfta fram halländsk och svensk folkmusik på en konstnärligt hög nivå.

Hallandsfolk har från början fått ett bra stöd från Region Halland som en del i satsning på föryngring och tillväxt i den halländska folkmusiken. Hallandsfolk har redan hunnit med att spela vid olika större arrangemang i såväl Skåne som Västernorrland och inte minst i Halland. Delar av Hallandsfolks repertoar finns på en CD som spelades in 2015. Framöver finns idéer om att hitta ett utbyte med liknande grupper från till exempel Skottland eller Irland.

Som villkor för Akademins pris gäller att ”pristagare skall ha utvecklat stort konstnärskap inom konst, litteratur, musik eller annan kulturform eller ha gjort uppmärksammade insatser inom forskning/utveckling eller företagsamhet/näringsliv eller i sitt samhällsengagemang varit till stor betydelse i eller för Halland.” 

Visst blir man lite stolt över detta!

 

Spelmansstämma i Hällesåker
Lördagen 14 juli var det spelmansstämma på Börjesgården i Hällesåker. En ovanligt varm sommardag med möjlighet till dans, till att lyssna eller spela eller bara lata sig lite mellan spelandet. Se bilder här nedan.

 

loading...