På en spelmansstämma träffas spelmän, folkmusiker, dansare och intresserade för att spela, dansa och ta del av scenprogram och buskspel. För spelmännen är syftet att träffas och spela med varandra. På spelmansstämmor spelar de tillresta spelmännen vanligen också för publik eller till dans och stämmorna har ibland även inhyrda artister. Det förekommer också folkmusikfestivaler där inhyrda artister och grupper spelar för lyssnande åhörare. På de flesta folkmusikfestivaler frodas även buskspel där det är möjligt.

Händer i Halland 2021
(Kalendern fylls på efterhand som uppgifter kommer in)

Lördag 10 juli
Hällesåkers Spelmanslag och Lindome Hembygdsgille  bjuder in till en spelmanssträff och -stämma på Börjesgården. Samövning av allspelslåtar börjar klockan 12:00. Se länk.

Lördag 7 augusti
Lindberga Hembygdsförening välkomnar folkmusiker till stämma klockan 14:00 - 18:00. 
Nu - hoppas vi - välkomna duktiga spelvilliga folkmusiker till vår stämma, i ett förhoppningsvis strålande musikaliskt sommarväder. Stämman har blivit en tradition som efter Covid-19 tar ny fart. Vi vet att spelmännen är sugna på att komma tillbaka - och vi hoppas att vår stora och glada publik också är sugna.

Tanken var att Jörgen Arvidsson, Hyltebruk och Albin Kuylenstierna, Valinge skulle leda. Men, men så blir det inte. Albin är i ett ännu viktigare sammanhang den aktuella veckan. Han är i Östersund och spelar upp för Zornmärket i silver. Faller han den stränga juryn på läppen och blir godkänd. Ja, då har vi en riksspeleman i Valinge. Det har väl aldrig hänt förut? Vi håller tummarna för Albin!!!

Jörgen kommer därför ensam att hålla i trådarna. Spelmännen har bestämt låtarna i allspelet. Så här ser det programmet ut:
1. Brudmarsch från Sibbarp
2. Bruastregen efter Filip Pärsson (1873 - 1943). Att strega betyder att gå eller merschera.
3. Engelska från Släp.
4. Hambo på logen.
5. Skepparschottis.
6. Hallands spelmäns gånglåt.
7. Längtan, en vals av Leopold Wallin.
8. Grönländaren, en vals. Klicka här för att ta del av noter.
9. Åsagubbens polska.

Förra stämman arrangerades en spelstuga där spelmännen fick lära sig en ny låt som - efter övning - framfördes från scenen. Det är ännu oklart om det blir någon spelstuga i år. Vi får se...
Och - buskspel blir det ju som vanligt - till spelmännens och publikens stora nöje. Det är kul att gå runt och lyssna till de olika grupperna. Som vanligt håller gårdens kök öppet för servering av kaffe med gott hembakt. 

 Se länk.

Söndag 15 augusti
Harplinge Spelmanslag bjuder in till spelmansstämma i Eldsberga hembygdsgård klockan 13:00 - 17:00. Allspelslåtar blir Knapasjö, Orrängsvalsen, Albins favoritschottis och Trönderbrua. Hoppas allt går som det ska för spelmännen, tror vi, är spelsugna. Eventuella frågor besvaras av Lennart Dahlström 0706061714 och Sivert Karlsson 035-56361.

Fredag 1 oktober - söndag 3 oktober
Nu är det dags för stämma i gränsbygden (Småland, Halland, Skåne), nämligen spelmansstämma i Markaryd. Kursen och deltagandet på stämman är gratis men i år är antal platser begränsade, så du måste förboka. Programmet och hur du förbokar framgår i följande länk


Lördagen 9 oktober
Träffa andra spelmanslag och spelvänner på låtbytarträffen i Hebergs bygdegård. Kontakta gärna någon i arbetsgruppen: Dan, Torbjörn, KG, Morgan, Linnea och Evy. Mer information om träffen kommer att läggas in här så småningom.

Spelträff i Kungsbacka lördagen den 23 oktober
Kungsbackens spelmän anordnar ånyo höst-spelträff i ABF huset i Kungsbacka, Verkstadsgatan, 14 där vi har tillgång till många lokaler för gruppspel och en större lokal med scen. Spelträffen börjar klockan 15:00. Enklare förtäring finns att köpa. Vi startar gemensamt med fem låtar av fjäråsspelmännen Martin Fornander och Johan Helgo Andersson. Karta och noter se länken.

 

Händer hos våra grannnar

Lördag 29 januari år 2022
Måndax Spelmän bjuder in spelmän och dansare till Tomarps Kungsgård lördagen 29 januari 2022. För mer information och allspelslåtar se följande länk.